Täpläravun keitto

Ainekset

  • Rapuja 50kpl
  • Vettä 6L
  • Merisuolaa 39g / vesilitra (n. 1dl / 3l vettä)
  • Palasokeri 4kpl
  • Vaalea lager olut 0,33L
  • Iso nippu kruunutilliä

Ohjeet

Mausta keitinvesi suolalla, sokerilla ja kruunutillillä. Anna veden kiehua hetki, jotta maut irtoavat. Lisää vielä olut ja keitinvesi on valmis.

Ravut huuhdotaan kylmässä vedessä. Vain elävät yksilöt kelpaavat keitettäviksi. Laita ravut kiehuvaan veteen joko yksitellen tai pienissä erissä niin että vesi kiehuu kokoajan. Aloita isoimmista, koska ne tarvitsevat pidemmän keittoajan. Rapuerien välissä odota, että keitinvesi alkaa kiehua uudestaan. Kun kaikki ravut ovat kattilassa ja vesi kiehuu uudestaan, ota kellosta aikaa 8-10 minuuttia. Valmiin ravun erottaa kuoren ja pyrstön väliin tulevasta raosta.

Ennen jäähdytystä ota vanhat kruunutillit pois ja revi päälle runsaasti uutta kruunutilliä. Jäähdytä ravut laittamalla kattila rapuineen kylmään veteen. Jäähdytyksen jälkeen siirrä rapukattila viileään säilytystilaan. Anna rapujen maustua rauhassa vaikka yön yli. Ravut ovat parhaimmillaan yhden- kahden vuorokauden kuluttua keittämisestä. Mikäli sinulle tulee kiire, niin jo kuuden tunnin maustumisella saat rapuihin makua. Oikein jäähdytetyt ravut säilyvät viileässä 3-4 vuorokautta. Mahdolliset ylijääneet ravut voidaan tämän jälkeen pakastaa keitinliemessä ja syödä myöhemmin.

Kasaa ravut tarjoiluvadille ja koristele vielä tuoreella kruunutillillä. Herkuttele ravut rapean paahtoleivän, voin, majoneesin ja tillin kera, tai ihan miten haluat.
Nauti hetkestä!